(021)22039952 - 22056809
تهران، خیابان جردن (آفریقا)، بالاتر از پمپ بنزین، جنب خیابان سعیدی، پلاک 156

بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار یکی از بیماری های شایع، که حدود سی تا چهل درصد از زنان را به خود اختصاص داده است . متاسفانه خیلی از بانوان بخاطر مسائل اجتماعی ممکن است برای این مشکل مراجعه مستقیم به پزشک نداشته باشند.این مشکل علل متعددی دارد و می تواند به دلیل مشکلات نوروژیک و عصبی تا مشکلات زمینه ای و اختلالات مادرزادی متعدد باشد .

  • بی اختیای ادرار از جمله اختلالاتی است که در خانم ها بیشتر از آقایان شایع می باشد.
  • چاقی و اضافه وزن از جمله عوامل موثر در بروز این مشکل هستند.
بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار

ناتوانی در کنترل ادرار را بی اختیاری ادرار می گویند. بسیاری از مردان و زنان از این اختلال رنج می برند و متاسفانه علت اصلی بروز آن مشخص نیست، آن هم به این دلیل که بسیاری از افراد از مطرح کردن علائم خود خجالت می کشند.

ادرار، مایعی است که توسط کلیه ها ساخته و در مثانه ذخیره می شود. عضلات و ماهیچه های موجود در مثانه، هنگام دفع ادرار منقبض می شوند. با انقباض این عضلات، ادرار از راه لوله ای به نام پیشابراه از مثانه خارج می شود. در همین لحظه، ماهیچه های اسفنکتر اطراف پیشابراه شل و ادرار از بدن خارج خواهد شد.
در بی اختیاری ادرار، عضلات مثانه به طور ناگهانی منقبض می شوند و فرد نیاز فوری به دفع ادرار پیدا می کند. فشار وارده ناشی از خنده، عطسه و یا ورزش می تواند باعث ترشح ادرار شود .
این مشکل می تواند ناشی از وجود مشکل و اختلال در اعصاب کنترل کننده عضلات مثانه و پیشابراه باشد.

عدم کنترل ادرار، در زنان بیشتر از مردان شایع می باشد. آن هم به دلیل خاص بودن سیستم تناسلی خانم ها و تاثیر بارداری، زایمان و یائسگی بر روی عضلات و ماهیچه های پیشابراه و مثانه می باشد.

علت بروز

بیماری بی اختیاری ادرار علل مختلفی دارد که اکنون به بررسی علل بروز هر یک از این بی اختیاری ها می پردازیم.

  •  استرس
  • بارداری و زایمان
  • یائسگی
  • هیسترکتومی و یا سایر شیوه های جراحی
  • افزایش سن
  • چاقی و اضافه وزن
  • بی اختیار ادرار اضطراری
  • التهاب مثانه (سیستیت)
  • اختلالات عصبی مانند مالتیپل اسکلروزیس و یا بیماری پارکینسون
  • بزرگ شدن پروستات

تشخیص بی اختیاری ادرار

در تشخیص بی اختیاری ادرار، تعیین نوع بی اختیاری و علائم و نشانه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. جهت تشخیص، ابتدا پزشک به بررسی سابقه پزشکی بیمار و معاینات بالینی و فیزیکی می پردازد .

تست های زیر به تشخیص و تعیین بهترین گزینه درمان کمک می کنند:

  • آزمایش ادرار، جهت بررسی عفونت، خون و یا هر گونه اختلال
  • بررسی فعالیت مثانه. در این تست، مواردی مانند میزان آب مصرفی، تعداد دفعات دفع ادرار و نوع آن طی چند روز بررسی می شود.

دکتر سونیا کاظم زاده جراح و فوق تخصص زنان و زایمان و نازایی، با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. جهت مشاوره با متخصص زنان و زایمان خوب در تهران می توانید با شماره های ۲۲۰۳۹۹۵۲ – ۲۲۰۵۶۸۰۹ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر سونیا کاظم زاده مراجعه کنید .

انواع بی اختیاری ادرار

این مشکل به دو نوع بی اختیاری استرسی و اضطراری تقسیم می شود که اکنون به بررسی آن ها می پرازیم.

بی اختیاری ادرار استرسی

اولین نوع بی اختیاری که بسیار شایع است و خوشبختانه توسط لیزر های اربیوم قابل درمان است بی اختیاری ادرار استرسی می باشد . معمولا در این نوع با خنده، عطسه و سرفه احتمال خروج ادرار وجود دارد که درجات و شدت های متفاوتی دارد .

علل بروز بی اختیاری ادرار استرسی

از علل مهم ایجاد بی اختیاری ادرار استرسی، زایمان های مکرر، افزایش سن، انجام فعالیت های سنگین (کارهای سنگین که ممکن است در طول مدت زندگی باقی مانده ایجاد شود)، مشکلات ژنتیک، کمبود کلاژن و افرادی که اختلالات ساختاری دارند و در برخی از موارد برخی از افراد ممکن است بدون داشتن سابقه زایمان به این بیماری مبتلا شوند . شایان ذکر است، با افزایش سن و در سنین بالای ۴۰ سالگی این بیماری شیوع بیشتری پیدا می کند .

بی اختیاری ادرار ترکیبی

نوع دیگری از این مشکل که بیماران با آن مواجه هستند، بی اختیاری ادرار ترکیبی است که در این مواقع بیمار دچار تکرر ادرار می شود . در این نوع بی اختیاری،  لیزر درمانی هم جایگاه خاص خود را دارد، اما زمانی که بیمار به دنبال نورولوژیک دچار این مشکل می شود و تنها کمی تکرر ادرار دارد، فرد یائسه نیست و مشکلات هورمونی ندارد معمولا لیزر پاسخ خیلی خوبی ندارد .

دستگاه لیزر اربیوم فوتونا برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد به دلیل اینکه در دنیا از نظر علمی بسیار شناخته شده است و همچنین مورد تایید fda امریکا می باشد و نتایج و کارکرد های که از این دستگاه استفاده می شود روز به روز در حال افزایش است و در درمان بسیاری از بیمار های مختلف کاربرد بسزایی دارد .این دستگاه همچنین در جراحی های زیبایی مانند لابیاپلاستی با لیزر نیز کاربرد دارد.

تعداد جلسات درمان بی اختیاری ادرار

تعداد جلسات درمان بی اختیاری ادرار به عوامل مختلفی بستگی دارد که معمولا در سه جلسه انجام می گردد و فاصله های درمانی بین چهار هفته تا شش هفته می باشد و بسته به شرایط فرد می تواند این فاصله زمانی تغییر یابد و بین شش هفته تا هشت هفته هم تعیین گردد .

نکات مهم در مورد درمان بی اختیاری ادرار

طول مدت درمان در هر جلسه حدودا ۱۵ دقیقه می باشد و نسبت به شلی واژینال یا تنگ کردن واژن  و جوانسازی واژن  زمان کمی طولانی تر است .

احتیاج به بی حسی و بی دردی هم ندارد و می تواند بعد از هر جلسه درمانی به فعالیت های روزانه خود ادامه دهد، همچنین احتیاج به استراحت خاصی بعد از درمان نخواهد داشت .

مکانیسم عملکرد این روش افزایش کلاژن سازی مخاط هست که می تواند تا یک حدی افتادگی زاویه که بین پیشابراه و مثانه ایجاد شده است را درمان کند .

بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار

درمان بی اختیاری ادرار

درمان های متعددی از نوع بی اختیاری ادرار از نوع ریزش استرسی داریم که البته بسته به شدت و علت ایجاد آن انتخاب روش درمان متفاوت می باشد . اولین روش جراحی، سپس درمان های مدیکال، دارو درمانی، ورزش های مانند: فیزیوتراپی لگن و درمان های که در امتداد آن دیده می شود، مانند: استفاده از امواج الکتریکی که معمولا دستگاه های خاصی دارد و در نهایت لیزر واژینال مورد استفاده قرار می گیرد .

البته انتخاب درمان بسته به شدت و علت ایجاد بیماری دارد، به طور مثال: در صورتی که فردی افتادگی و پارگی های شدید ارگان های لگنی به دنبال مسالی مانند سه تا پنج زایمان، در این روش معمولا درمان آن جراحی می باشد .
ولی ریزش های ادراری که از نوع خفیف یا متوسط به حساب می آیند همچنین افتادگی های که البته آن ها هم مطرح هستند تا درجات متوسط با لیزر واژینال قابل درمان می باشند . البته استفاده از فیزیوتراپی و ورزش ها در کنار این روش ها می تواند به بیمار کمک نماید و این روش های درمان، روش های خیلی رایج و ابتدایی هستند که گاهی با جراحی هم به بیمار پیشنهاد می شود .

درمان لیزر واژینال

انواع لیزرها در دنیا قابل استفاده هستند که از سال ۲۰۰۹ در حال انجام است و در سال ۲۰۱۴ دکتر سونیا کاظم زاده به عنوان اولین کلینیک از این دستگاه برای بی اختیاری ادرار استفاده کردند و خوشبختانه نتایج خوبی را به همراه داشته است . استفاده از لیزر اربیوم تا به امروز به عنوان کم عارضه ترین نوع دستگاه های لیزر می باشد و خوشبختانه عوارض چندانی تا به امروز نداشته است .

برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران مراجعه نمایید .

2 thoughts on “بی اختیاری ادرار

  1. نازنین - مارس 23, 2019 در 3:26 ب.ظ

    سلام
    مامانم در اثر عوارض زايمان طبيعي الان دچار بي اختياري ادرار شده. خانم دكتر شما گفتید با ليزر درمان ميکنید این نوع از بی اختیاری هم با لیزر درمان میشه ؟ لطفا جواب بدید … مرسی

    پاسخ
    • drkazemzadeh - مارس 25, 2019 در 4:31 ب.ظ

      سلام، بله یکی از موارد خوب و قوی برای درمان با لیزر همین مورد بی اختیاری ادرار بعد از زایمان است .

      پاسخ

پاسخ

Call Now Button