[vc_row][vc_column][vc_column_text]
مقاربت دردناک
مقاربت دردناک ازمشكلات مهم زوج ها محسوب مي شود كه ممكن است زو جين از امكان درمان آن بي اطلاع باشند.
این اختلال به صورت درد در هنگام تماس یا دخول رخ می دهد، که درمعمولاً دردهای مقاربتی یا مقاربت دردناک می توانند اولیه یا ثانویه باشند، به این صورت که در اولین رابطه ی جنسی بیمار درد را احساس کند یا احساس درد بعد از گذشت اولین مقاربت بیمار اتفاق بیفتد. در برخی مواردعلل مقاربت دردناک معلوم می باشد و گاهی اوقات به دلیل وجود برخی مسائل ذهنی اتفاق می افتند که بدون علت فيزيكی هستند.
علل مقاربت دردناک
مقاربت دردناک علل متعددی دارد که از علت های مهم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- (Myofacial Pelvic Pain Syndrome) یا درد های لگنی عضلانی فاسیایی
- اختلالات و ناهنجاری های مادرزادی در سیستم تناسلی
- پرولاپس ها یا افتادگی های ارگان های لگنی مانند افتادگی مثانه، مقعد یا جسم رحم
- عفونت های مقاربتی: بیماری هایی مانند تبخال تناسلي، عفونت های ادراری، منوپوز و آتروفی هایی که در اثر بیماری هایی مثل سرطان و به دنبال استفاده از شیمی درمانی، رادیوتراپی و هر عاملی که باعث خشکی در قسمت واژن شود.
- استفاده از قرص های جلوگیری که معمولاً در دراز مدت حتی در افراد غیر یائسه باعث خشکی واژن می شود.
- اندومتریوز (بیماری که باعث ایجاد چسبندگی در داخل لگن و ایجاد درد های مزمن لگنی می شود.)
- ضربه هایی مانند ضربه های زایمانی (مانند زایمان هایی که باعث پارگی های خیلی وسیع در ناحیه واژینال می شود.)
- بیماری هایی مثل لیکن اسکلروز، لیکن پلان و سندروم شوگرین که بیماری های مفاصل استخوان یا بیماری های پوستی مزمن می باشند.
- بیماری های نورولوژیک مانند پارکینسون یا فیبرومیالژی (Fibromyalgia)
- اختلالات روانپزشکی مانند سابقه تجاوز در فرد
- اختلالات اجتماعی با زوج مانند دلخوری و ..
- عدم حس رضایت از ظاهر اندام های جنسی در فرد
یک نکته ی خیلی مهم: باید تاکید کنیم که مهم ترین قسمت حساس واژن یک سوم انتهایی کانال واژن است که بیشترین پایانه های درد را داشته و در تماس کامل با قسمت بیرونی یا ناحیه ی تناسلی خارجی قرار گرفته است.
در برخی موارد هیچ علتی برای مقاربت دردناک نمی توان بیان کرد، در این موارد می توان به بيماري هاذهني وروحي اشاره كرد.
سؤال هایی که در ارتباط با مقاربت دردناک، معمولاً توسط پزشک متخصص از بیمار پرسیده می شود:
- چه زمانی درد ظاهر می شود؟ آیا قبل از نزدیکی می باشد یا در دوره ی معاشقه یا بعد از ارتباط؟
- آیا شروع درد در اول ارتباط شروع می شود یا در آخر ارتباط؟
- آیا در مقاربت عمیق دچار این مشکل می شوید؟
در افرادی که اندومتریوز دارند، احساس درد در مقاربت عمیق رخ می دهد و در بیمارانی که مشکلات ذهنی و روانی دارند احساس درد در اول مقاربت یا اول دخول می باشد.
جالب است بدانیم در خانم هایی که فشار خون بالا دارند اختلالات جنسي بیشتر دیده می شود و البته مشخص نیست که علت آن خود فشار خون است یا تاثیر داروهایی که برای کنترل فشار خون استفاده می شود.
از طرفی برخی داروهایی که برای درمان های روانپزشکی استفاده می شود مانند سیتالوپرام (Citalopram)، بوپروپیون (Bupropion) و آمیتریپتیلین (Amitriptyline)، باعث درد در قسمت کلیتوریس خواهد شد. یعنی اینکه قسمت کلیتوریس حالت حساس تر پیدا می کند و باعث ایجاد درد در زمان نزدیکی می شود.گاهي واژه ي واژينيسموس براي مقاربت دردناك بكار گرفته مي شود.
گاهی اوقات نیز به درد و حس ناخوشایند ایجاد شده در اثر بزرگی لابیاها ایجاد میشود و این نوع درد متفاوت است و در قسمت بیرونی حس میشود. برای رفع این مشکل فرد میتواند با مشورت پزشک از عملهای ناحیه تناسلی مانند لابیاپلاستی استفاده کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بیمار در صورت وجود یک یا چند مورد از علائم زیر، باید به پزشک مراجعه می کند:
- احساس درد در لگن، واژن، رکتوم و مثانه
- درد های زیر شکمی و دردهای زمان مقاربت
- حس سنگینی در قسمت شکم و لگن
- علائم ادراری مانند تخلیه ناکامل ادرار یا حالت بی اختیاری ادراری، تکرر ادرار و درد در مثانه
- اسپاسم در واژن
- عوارض پوستی (به صورت خارش های مکرر در ناحیه واژن بدون علت مشخص)
- یبوست
شما عزیزان می توانید از طریق زیر با دکتر کاظم زاده ارتباط برقرار نمایید:
شماره های تماس: 22039952-22056809
صفحه اینستاگرام دکتر سونیا کاظم زاده
همانطور كه قبلا اشاره شد از علل مهم اين بيماري بیماری سندروم درد عضلاني فاسيايي كف لگن مي باشد كه از مواردي هست كه اغلب از نظر متخصصين دور ميماند درصورتيكه اگر تشخيص داده شود درمان ان به راحتي امكان پذير مي باشد.
معاینه فیزیکی
متاسفانه در معاینه ی فیزیکی، بیشتر اوقات ممکن است در لگن به خاطر وضعیت آناتومیکی که دارد، هیچ نقطه ی سفت یا ندول احساس نشود. نشان دادن یک پرش عضلانی یا درد متمرکز شده در همان ناحیه یا به صورت انتشاری در قسمت های دیگر می تواند از علائم تشخیص بیماری باشد.
برای مثال اگر روی مثانه در خانم ها یا ناحیه اسکار محل سزارین یا جراحی را فشار دهیم امکان احساس این درد وجود دارد و عضلات خود شکم هم ممکن است کاملاً دردناک باشند.
از معاینات کمک کننده ی دیگر معاینه ی دو دستی است که توسط متخصص زنان صورت می گیرد. در این معاینه از بیمار خواسته می شود، عضلات کف لگن را سفت و شل کند که در این مسئله بیمار به دلیل وجود درد به راحتی قادر به انجام این کار نیست.
معاینه ی دیگر لمس اطراف مقعد می باشد که به صورت انقباضات عضلات کف لگن، بیمار هیچ رفلکسی از خود نشان نمی دهد.
راه تشخیص این سندروم معاینه ی فیزیکی و بررسی سابقه ی بیمار از تروماهای قبلی و وجود دردهایی شبیه عفونت مثل عفونت های ادراری است مبنی بر اين كه همه ی آزمایشات بیمار منفي باشد.
البته تفكيك اين بيماري از فیبروماژیا كه علايم مشابهي دارد لازم مي باشد. اما باید توجه داشته باشیم که در فیبرومیالژیا بیمار در همه ی عضلاتش درد را احساس می کند و دارای اختلال روانی وخوابنيز مي باشد كه معمولا اين علايم بيش از سه ماه بطول مي انجامد.
تشخيص افتراقي ديگر، بیماری اندومتریوز است که از علل شایع دردهای لگنی محسوب می شود. اما در اندومتریوز برخلاف اين سندروم، مبتلایان فقط در زمان عادت ماهانه دچار درد هستند.گرچه گاهی اوقات ممکن است اندومتریوز به همراه اختلالات کف لگن هم ديده شود.
بیماری پر عروقی لگن
گاهی در خانم هایی که به تازگی زایمان کرده اند مشاهده مي شود، که بیمار دچار درد مزمن لگن می شودواين درد در پی زایمان، باعث ایجاد مقاربت دردناک و ناتوانی در انجام مقاربت خواهد بود.
جالب است بدانید بیماری به نام پرعروقی لگن وجود دارد که به علت زیاد شدن جریان خون در اطراف تخمدان ها در دوران حاملگی اتفاق می افتد. این درد ممکن است گاهی تا سه ماه بعد از زایمان ادامه داشته باشد و خود بهبود یابد. اما اگر این مشکل بیشتر از سه ماه طول بکشد ما شاهد این مسئله خواهیم بود که بیمار به صورت دائم درد مزمن لگن را بعد از زایمان تجربه خواهد کرد. در واقع یک نوع واریس یا اختلال در عروق لگنی است که در حدود 4 درصد خانم ها، این اختلال با واریس در ناحیه تناسلی خارجی هم همراه می باشد.
تشخیص پرخونی لگن
بنابراین اگر بیماری با واریس ناحیه تناسلی خارجی و در عین حال دارا بودن درد لگنی که به دنبال زایمان ادامه داشته است مواجه بود، باید تشخیص ما را به سمت پرخونی لگن ببرد.
البته تشخیص این بیماری دشوار بوده و با روش هایی که اکنون در پزشکی رايج است نمی توان به طور مطمئن آن را ثابت یا رد کرد ولی اگر به این مسئله شک داشته باشیم می توان از روش ونوگرافی برای تشخیص آن، کمک گرفت. در این مرحله اگر فرد به درمان هایی مثل پروژسترون و درمان های دارویی پاسخ ندهد می توان از جراح عروق در بستن عروقی که دچارواریس هستند برای درمان کمک گرفت.
نتیجه گیری
همانطور که دلایل ایجاد این دردها نیز اشاره کردین گاهی این نوع دردها کاملا ذهنی هستند و میتوانند علل مختلفی داشته باشند که یکی از آنها عدم حس رضایت فرد از اندام های جنسیش باشد. اندامهای جنسی به دلایل متعددی مانند بالا رفتن سن، زایمان، عوامل ارثی و … با گذر زمان تغییر شکل میدهند و ظاهر اولیه خود را از دست میدهند که میتواند باعث ایجاد حس بد و عدم اعتماد به نفس در فرد در حین برقراری رابطه جنسی شود. برای مطالعه بیشتر در این زمینه و روشهای رفع مشکل به مقاله جوانسازی واژن مراجعه کنید.
در نتیجه دردهای مزمن لگنی به دردهایی اطلاق می شود که به مدت سه تا شش ماه به طول بینجامند و به صورت دائم بیمار در گیر درد باشد. این دردها محدود به زمان خاصی مانند عادت ماهانه یا نزدیکی نیستند. علل متعددی در دردهای مزمن لگن شناخته شده است که یکی از مهم ترین آن ها سندروم اختلالات عضلاني فادرمان سيايي كف لگن می باشد که در مورد آن توضیحاتی داده شد. همچنین اندومتریوز، فیبروم، آدنومیوز، پلی کیست های تخمدان، چسبندگی های متعدد نیز می توانند باعث دردهای مزمن لگن شوند. پیشنهاد می شود در صورت مشاهده هر یک از علائم گفته شده، برای درمان مقاربت دردناک با پیشرفته ترین متدهای پزشکی، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]