بی اختیاری ادرار زنان

آنچه باید از بی اختیاری ادرار در زنان بدانیم!

بی اختیاری ادرار در زنان موضوعی است که می‌تواند باعث اختلال در زندگی روزمره فرد شود و مطرح کردن و درمان آن در زمان قدیم بسیار سخت بوده است که همین امر باعث می‌شد فرد دچار خجالت زدگی و افسردگی فرد شود چون احساس می کردند که کیفیت زندگیشان به خطر افتاده، در صورتی که مساله فراتر از اینها است. اگر بخواهیم تعریفی از بی اختیاری بگوییم، می‌توان گفت بی اختیار بودن به این معنی است که شما کنترل خود را روی یکی از اعضای بدنتان که قبلا عملکرد صحیحی داشته از دست داده‌اید و این قضیه به یک مشکل برای شما تبدیل شده است. با این وجود، فرد با داشتن اطلاعات صحیح می‌توانید بر این مشکل غلبه کند. امروزه با راه حل‌هایی که در دست است، فرد قادر خواهد بود با کیفیتی مانند دوران قبل از بروز این مشکل، به زندگی خود ادامه دهد.

بی اختیاری ادرار در زنان

انواع بی اختیاری ادرار در زنان

بی‌اختیاری ادرار در زنان در اثر افتادگی مثانه رخ می‌دهد که عواملی چون بارداری، اضافه وزن و زایمان طبیعی بر آن تاثیرگذار است. نکته‌ای که باید بدانیم، این است که این عارضه انواع مختلفی دارد از جمله:

  • بی اختیاری ادراری استرسی: انجام فعالیت‌هایی که باعث فشار بر مثانه می‌‌شود از جمله سرفه و خنده
  • بی اختیاری ادرار فوریتی: نیاز پیدا کردن فوری به دفع که منجر به دفع غیر ارادی ادرار می‌شود
  • بی اختیاری ادرار سرریز شونده: زمانی که مثانه به طور کامل تخلیه نشود، فرد به طور مداوم دفع ادرار دارد.
  • بی اختیاری میکس: این نوع از بی‌اختیاری، ترکیبی از بی اختیاری استرسی و فوریتی است.

بیشتر بدانیم: بهترین جراح زیبایی زنان در تهران

به طور کلی بی‌اختیاری ادرار زمانی در فرد رخ می‌دهد که فشار داخل مثانه از قدرت عضلاتی که جلو ادرار را می‌گیرند بیشتر شود و متاسفانه این بیماری در بانوان شایع‌تر از آقایان است و علت آن، این است که عضلات کف لگن بانوان طی بارداری و زایمان تحت فشار شدید است.

علت بی اختیاری ادرار چیست؟

بی اختیاری ادرار در زنان می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله:

  • سن: یکی از دلایل بی اختیاری در زنان سن است که با افزایش سن در فرد ظرفیت عضلات مثانه برای ذخیره ادرار کاهش پیدا می‌کند.
  • یائسگی: با وقوع یائسگی در زنان تولید استروژن نیز کاهش پیدا می‌کند. به بیان دیگر این هورمون به سلامت مخاط مثانه و مجرای ادرار کمک می‌کند که در یائسگی این هورمون در فرد کاهش می‌یابد.
  • افتادگی مثانه: یکی از متداول ترین دلیل‌های بی اختیاری ادرار در زنان افتادگی مثانه است که به دلایلی از جمله زایمان می‌تواند در فرد رخ بدهد. به طور کلی افتادگی رحم و مثانه عوارض بی‌شماری برای فرد به همراه دارد.
بی اختیاری ادرار در بانوان

ممکن است این سوال برایمان ایجاد شود که آیا راهی برای پیشگیری از این عارضه وجود دارد؟ همانطور که پیش‌تر گفتیم بی اختیاری ادرار در زنان امری شایع است اما با رعایت نکاتی از جمله کنترل وزن، انجام تمرینات کگل، خودداری از زور زدن زیاد هنگام دفع و پیشگیری از عفونت ادراری زیرا که عفونت ادراری سبب ضعیف شدن ماهیچه مثانه می‌شود، با رعایت این موارد می‌توانید تا حد زیادی از بروز این عارضه جلوگیری کنید.

علائم بی اختیاری ادرار در زنان 

همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم بی اختیاری ادرار در زنان، نوعی بیماری محسوب می‌شود که در آن فرد بدون آنکه کنترلی بر روی ادرار داشته باشد، به طور ناگهانی فرد دفع ادرار می‌کند. حال ممکن است در افراد این نگرانی و سوال ایجاد شود که آیا دچار بی اختیاری ادرار شده است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بدانیم ممکن است دفع ناگهانی ادرار در هر فردی رخ بدهد و با رخ دادن یک یا دوبار این اتفاق نمی‌توان گفت که فرد دچار بی اختیاری ادرار است. علائم بی اختیاری ادرار شامل:

  • تکرر ادرار در طول روز
  • نشت غیر ارادی ادرار در رابطه جنسی 
  • نیاز به دفع مکرر در طول شب
  • دفع غیر ارادی ادرار هنگام بلند کردن اجسام سنگین
  • نیاز شدید به دفع ادرار در صورتی که موقع دفع ادرار، مقدار دفع بسیار کم است.

تمام مواردی که ذکر شد از علائم بی اختیاری ادرار محسوب می‌شود و بهتر است فرد پس از بروز علائم در اسرع وقت برای درمان به پزشک مراجعه کند چرا که هرچه روند درمان زودتر انجام شود نتیجه‌دهی بهتر خواهد بود. نکته مهمی که نباید از آن غافل شویم این است که به هیچ عنوان ادرار خود را نگه ندارید چرا که با جلوگیری از دفع ادرار حجم مثانه فرد بزرگتر می‌شود و اسفنکتر که در انتهای مثانه وجود دارد و کنترل آن دست فرد است، از کنترل خارج می‌شود و فرد دچار بی اختیاری ادرار می‌شود.

سوالات متداول

آیا درمانی برای بی اختیاری ادرار در زنان وجود دارد؟

بله، درمان‌های مختلفی برای بی اختیاری ادرار وجود دارد که به‌روز ترین آن درمان با لیزر است.

آیا اضافه وزن تاثیری بر بی اختیاری ادرار در زنان دارد؟

بله اضافه وزن یکی از دلایل بی اختیاری ادرار به شمار می‌رود.

آیا با لیزر می‌توان بی اختیاری ادرار در زنان را درمان کرد؟

بله، درمان با لیزر یکی از بروزترین روش‌های درمان بی اختیاری ادرار در بانوان است.

آیا بی اختیاری ادرار در زنان به مرور زمان رفع می‌شود؟

خیر، اگر فرد مبتلا به بی اختیاری ادرار باشد نیاز به درمان دارد و هر چه درمان به تعویق بیفتد امکان نتیجه‌گیری ازآن نیز کمتر می‌شود.

نتیجه‌گیری

همانطور که در این مقاله ذکر شد، بی‌اختیاری ادرار در زنان چالشی است که بر خلاف تصور عموم در هر سنی می‌تواند بروز کند. این عارضه دلایل مختلفی دارد که می‌تواند باعث اختلال در زندگی روزمره فرد شود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و به‌روز شدن درمان‌ها، فرد می‌تواند با اقدام به درمان همانند سابق به زندگی عادی خود ادامه دهد. البته باید توجه داشته باشیم که انتخاب پزشک ماهر و باتجربه نکته مهمی در درمان محسوب می‌شود که نباید از آن غافل شد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *